inforom

 

stirile infopro

anunturi gratuite

cultura

economie

divertisment

internet

presa

timp liber

social

18.06.2003

Un investitor străin şi mafia locală / DW

Ştefan Cândea

La Tîrgu-Mures, o firma germana de constructii a cîstigat o licitatie pentru repararea unor drumuri în localitate. Lucru destul de neobisnuit în România, firma germana a cîstigat licitatia în fata unor concurenti locali, care nu au reusit sa-si foloseasca relatiile în mod eficient. Ca un facut, dupa demararea lucrarilor, prima statie de produs asfalt a firmei germane a luat foc – în toiul noptii. Pompierii au concluzionat ca focul a fost provocat. Firma germana a contractat o alta statie de produs asfalt din localitate. Dupa cîteva saptamîni, si aceasta a luat foc, tot în toiul noptii. Concluzia pompierilor a fost ca în ambele cazuri s-a procedat identic si ca este vorba de un sabotaj. Pagubele suferite de firma germana se ridica acuma la 500 de mii de euro. În plus, directorul firmei si-a angajat un bodyguard, pentru ca are motive sa se teama pentru viata lui.

Cazul acesta a fost prezentat ambasadei Germaniei de la Bucuresti si Camerei de comert româno-germana, iar politia a declansat o ancheta. Cert este ca investitorul german trebuie sa-si onoreze contractul, dar nu stie daca va continua sa lucreze în zona. Exemplul este elocvent, deoarece constructia drumurilor în toata tara a fost si este o afacere enorma pentru firmele agreate de primariile si consiliile judetene. Practic, în fiecare judet exista cîteva firme agreate de puterea locala, care primesc toate comenziile statului, si care returneaza o parte din cîstig catre oficiali. Banii se plimba, iar drumurile sunt doar cîrpite, pentru ca profitul sa fie maxim. Controale nu se fac, pentru ca toata pleiada de functionari publici locali cîstiga din aceste afaceri murdare.

De multe ori, drumurile care trebuiau asfaltate au fost doar înconjurate de panouri de santier, si acoperite cu pamînt si pietris.
Unde se toarna totusi asfalt, acesta este atît de prost încît într-o luna are nevoie deja de plombe. Banii negri din aceste afaceri se duc catre cîteva persoane si catre partidul care-i protejeaza. Iar drumurile din România sunt într-o stare deplorabila.

Este normal ca atunci cînd acest cerc vicios este întrerupt de o firma serioasa, care vrea sa faca lucrari de calitate, mafia locala sa reactioneze violent. Nu se stie prin ce minune firma germana a cîstigat licitatia pentru repararea drumurilor, dar scaparea a fost corectata cu violenta de catre mafia locala. Un semnal clar si raspicat pentru orice investitor strain care vrea sa faca afaceri cinstite în România.