inforom

 

stirile infopro

anunturi gratuite

cultura

economie

divertisment

internet

presa

timp liber

social

20.12.2001 / dwelle

UDMR ar putea fi cooptat în guvern

Horaţiu Pepine


Alianţa īn aparenţă periclitată, dintre PSD şi UDMR a fost spectaculos relansată după declaraţia surprinzătoare a secretarului general al PSD, Cosmin Guşe. El a dezvăluit că, la ultima reuniune a celor două formaţiuni, maghiarii au cerut să fie cooptaţi īn guvern, ca o garanţie a stablităţii politice a alianţei. Cosmin Guşe a confirmat că partidul său va evalua cu seriozitate această propunere. Deocamdată a spus el, m
oderīnd speculaţiile, PSD şi UDMR examinează condiţiile unui nou acord de colaborare parlamentară. Dar simpla posibilitate a unui guvern de coaliţie PSD-UDMR a pus relaţia dintre cele partide īntr-o nouă lumină, provocīnd totodată o mare uimire.

Primul m
inistru Adrian Năstase spusese īn aceeaşi zi, cu voce ridicată, că nu va ceda şantajului politic al UDMR-ului şi că nu se teme de alegeri anticipate. Declaraţia aceasta conţine două mesaje importante. Unul se adresează UDMR, indicīnd că nu este dispus să plătească un preţ foarte mare īn schimbul colaborării, iar altul opoziţiei, anunţīnd că partidul său nu va accepta o alianţă cu PRM sau cu alt partid, preferīnd soluţia extremă a alegerilor īnainte de termen.

Deocamdată posibilitatea aceasta nu este decīt
una teoretică. Invocarea ei arată īnsă cīt de puternice sīnt tensiunile acumulate īn sīnul alianţei. Adrian Năstase care, de pildă, luase distanţă faţă de raportul SRI, privitor la pierderea autorităţii statului īn judeţele secuieşti, a revenit cu o interpretare mult mai favorabilă serviciulului de informaţii. “SRI şi directorul său nu se īnşeală niciodată” a spus peremtoriu primul ministru , repunīnd simbolic pe acesta din urmă īn toate drepturile. Īn acelaşi ton de intransigenţă legalistă, Adrian Năstase şi-a afirmat sprijinul moral pentru procurorul general care cerceteaza o presupusă īncălcare a legii de către politicienii maghiari care au intonat imnul Ungariei.

Se pare īnsă, oricīt ar fi de suprinzător, că cele două formaţiuni politice, nu au abando
nat nici o clipă obiectivul de a continua colaborarea. Condiţiile acestei colaborări au fost mereu īn ultimul timp obiect de dispută, dar colaborarea ca atare nu şi-a pierdut din atracţie. Bilanţul ei este pozitiv atīt din perspectiva UDMR cīt şi a partidului de guvernămīnt şi, ceea ce este mai important, atīt una cīt şi cealaltă grupare au īn continuare motive să spere că īn viitor alianţa ar putea aduce noi beneficii.

Verestoy Attila, vicepreşedinte al Uniunii, a confirmat intenţia formaţiunii sale de a
intra īn guvern, dar a precizat şi care sīnt obiectivele pe care UDMR speră să le atingă: restituirea proprietăţilor bisericeşti, restituirea pădurilor şi lărgirea cadrului de īnvăţămīnt īn limba maghiară. Faptul că UDMR nu a invocat nici de astă dată legea statutului maghiarilor, deşi s-a implicat discret īn negocierile dintre cele două guverne, arată că UDMR doreşte să fie perceput ca partid solid implantat īn realităţile din Romānia. Sau privind dintr-un alt unghi este un mod de a arăta că, īn viziunea politică a Uniunii, maghiarii au mai multe lucruri de aşteptat aici īn Romānia decīt de la beneficiile promise la Budapesta.

Īn schimb PSD nu a spus niciodată ce aşteaptă din partea UDMR, dar a fost usor de īnţeles că alianţa cu maghiarii are două mari a
vantaje. Unul dintre ele, cel mai important, se referă la politica externă. Guvernul a dobīndit prin alianţa cu UDMR o credibilitate la care nu spera la īnceputul mandatului. Atīt Uniunea Europeană cīt şi NATO au văzut īn această alianţă indiciul că Romānia s-a desprins de naţionalismul balcanic īn care părea să se scufunde prin revenirea la putere a lui Ion Iliescu şi a PDSR-ului. Iar pe plan intern, īn ciuda dificultăţilor, alianţa cu UDMR pare partidului de guvernămīnt preferabilă oricărei alte combinaţii politice. PRM este exclus din motive cunoscute, PD nu ar accepta o asociere cu partidul de guvernămīnt, iar PNL face figura unui partener imprevizibil. Vedem aşadar că nu īntīmplător Adrian Năstase a vorbit de alegeri anticipate, pentru că de fapt partidul de guvernămīnt nu vede īn afara UDMR nici o variantă acceptabilă de colaborare.

 

.