inforom

 

stirile infopro

anunturi gratuite

cultura

economie

divertisment

internet

presa

timp liber

social

14.12.2001 / dwelle

S-au reluat discuţiile oficiale pe tema legii statutului

Horaţiu Pepine


Negocierile asupra legii statutului intraseră aparent īn impas după ultima scrisoare a premierului Victor Orban. Primul ministru Adrian Năstase a declarat zilele trecute că nu va mai continua dialogul epistolar, dīnd de īnţeles că oferta maghiară i s-a părut insuficientă. Presa maghiară oficioasă ar fi oferit părţii romāne indicii că guvernul maghiar nu ar fi dispus să accepte un compromis. Guver
nul Romāniei s-a simţit īntărit īn poziţiile sale şi de faptul că Slovacia a devenit mai critică faţă de legea statutului, deşi iniţial păruse să-i accepte mai uşor prevederile. Totuşi, Adrian Năstase a lăsat o portiţă deschisă, afirmīnd că va examina īn continuare punctele unde ar putea face un compromis.

O ştire difuzată de agenţia de presă Mediafax, a confirmat că discuţiile au continuat şi că miniştrii de externe Mircea Geoană şi Janos Martonyi au stabilit un nou calendar al negocierilor. O posibilă ī
ntrevedere īntre cei doi premieri, Năstase şi Orban cu ocazia reuniunii la nivel īnalt de la Laeken, ar putea de asemenea grăbi găsirea unei soluţii acceptabile pentru ambele părţi.

Prelungirea negocierilor şi mai ales a acestei stări de aşteptare fără u
n orizont clar a creat īnsă o mare nervozitate īn rīndul comunităţii maghiare din Romānia. Īn schimb presa de limbă romānă, chiar dacă nu ignoră subiectul pare mai curīnd indiferentă. După un prim moment de inflamare, subiectul legii statutului a fost trecut īn planul al doilea, dar presa de limbă maghiară din Romānia a dat acestui subiect cea mai mare atenţie. Există aici īn Romānia un contrast tot mai mare īntre calmul pe care īl afişează reprezentanţii UDMR-ului şi tonul presei maghiare, marcat de o iritare sporită. Apar tot mai multe accente emoţionale, iar pe fondul acestora, frustrări vechi şi care păreau uitate au fost redescoperite şi afişate cu multă vehemenţă. Episodul legat de situaţia din Harghita şi Covasna a fost şi el de natură să acutizeze tonul criticilor formulate īmpotriva partidului de guvernămīnt şi preşedintelui Iliescu. Acestuia i s-a reamintit de pildă că are o mare răspundere īn violenţele de la Tīrgu Mureş din martie 1990. Aşteptarea tensionează chiar relaţiile maghiaro-maghiare īntrucīt cei care critică prevederile legii statutului, din motive de altfel cu totul diferite de cele ale romānilor, sīnt acuzaţi că fac jocul guvernului de la Bucureşti. Prin contrast publicaţiile de limbă romānă par mai curīnd indiferente şi probabil că Guvernul prin zgīrcenia informaţiilor furnizate presei a contribuit la această stare de calm.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din Romānia are, politic vorbind, cea mai dificilă situaţie, īntrucīt este nevoită să modereze īntre vehemenţa conaţionalilor şi gu
vern. De asemenea UDMR şi-a asumat şi rolul, este adevărat foarte discret, de a media īntre cele două guverne. Oficial, UDMR a disociat problema legii statutului de cea a alianţei sale cu partidul de guvernămīnt, părīnd să spună că oricare ar fi deznodămīntul va continua să susţină guvernul.
Indiferenţa aceasta este īnsă aparentă, deoarece la toate reuniunile dintre PSD şi UDMR, legea statutului a fost prioritar dezbătută. Marco Bella a insistat mereu pe līngă cele două guverne să accepte un compromis, conştient că cei care vor avea cel mai mult de pierdut īn cazul unui eşec vor fi ungurii din Transilvania. Aşadar aşteptarea aceasta devine tot mai īncordată şi pretinde o soluţie cīt mai rapidă.